Rendang Daging/Sapi Indo versi Crwondrous Style
Hi Uols!!
Jom hari ni iols nak share resipi mudah CRwondrous style okay?
hehehhe...
RENDANG SAPI/DAGING INDO COOKING VERSI CRWONDROUS STYLE
Bahan 1
2 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang Putih
1 sb Cili yang dah di blend
Sedikit Halia
Bahan 2
Daging
1 Bunga lawang
1 btg Serai
2 helai Daun limau purut
Sedikit Asam jawa
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Bawang merah dan bawang putih di tumbuk. Kemudian tumbuk halia.
2. Serai ketuk je :p
3. Campurkan asam jawa bersama air
4. Panaskan kuali. Masakan ni tak pakai minyak ye :)
5. Masukkan daging, letakkan bahan-bahan 1 tadi.
6. Kemudian masukkan bunga lawang,serai dan daun limau purut.
7. Gaul sebati bahan-bahan tadi
8. Masukkan asam jawa yang bersama air, tadi kemudian gaul sebati. Letak garam dan gula secukup rasa.
9. Tunggu sekejap, dan kemudian masukkan santan.
10. Tambah air mengikut kesukaan masing-masing ye.
11.Tunggu sampai daging empuk dan rendang kering.
12. Tadaaaa sedia untuk di hidang. hehehehe
*nota kaki : kuantiti bahan bergantung pada berapa banyak daging dan hidangan yang anda nak sediakan ye. kalau nak banyak pandai2 la bajet sendiri ye hahahhaa. :P
Visit IG for pics!
CRwondrous
Jom hari ni iols nak share resipi mudah CRwondrous style okay?
hehehhe...
RENDANG SAPI/DAGING INDO COOKING VERSI CRWONDROUS STYLE
Bahan 1
2 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang Putih
1 sb Cili yang dah di blend
Sedikit Halia
Bahan 2
Daging
1 Bunga lawang
1 btg Serai
2 helai Daun limau purut
Sedikit Asam jawa
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Bawang merah dan bawang putih di tumbuk. Kemudian tumbuk halia.
2. Serai ketuk je :p
3. Campurkan asam jawa bersama air
4. Panaskan kuali. Masakan ni tak pakai minyak ye :)
5. Masukkan daging, letakkan bahan-bahan 1 tadi.
6. Kemudian masukkan bunga lawang,serai dan daun limau purut.
7. Gaul sebati bahan-bahan tadi
8. Masukkan asam jawa yang bersama air, tadi kemudian gaul sebati. Letak garam dan gula secukup rasa.
9. Tunggu sekejap, dan kemudian masukkan santan.
10. Tambah air mengikut kesukaan masing-masing ye.
11.Tunggu sampai daging empuk dan rendang kering.
12. Tadaaaa sedia untuk di hidang. hehehehe
*nota kaki : kuantiti bahan bergantung pada berapa banyak daging dan hidangan yang anda nak sediakan ye. kalau nak banyak pandai2 la bajet sendiri ye hahahhaa. :P
Visit IG for pics!
CRwondrous
Comments
Post a Comment